G-1L04KZ8Q3P
top of page

הספריה

[פוסט שביעי בסדרה] מבנה העלויות

תמונת הסופר/ת: אוראל שקדאוראל שקד

עודכן: 22 באפר׳ 2019

מבנה העלויות מתייחס לכל סוגי ההוצאות והעלויות שנובעות מהפעלת העסק והיחס בינהן, ונותן לנו תמונה רחבה לעלות הכוללת של ייצור הערך, אספקתו ללקוח וייצור הכנסות. לאחר הגדרת מבנה העלויות נוכל לבדוק אל מול תזרים ההכנסות הצפוי (הבלוק הבא במודל) האם המודל העסקי-חברתי שלנו הוא בר-קיימא (ההכנסות עולות על ההוצאות) או שיש לחזור ולהכניס שינויים במודל כך שהמספרים יתאימו. מבנה העלויות משמש לנו גם ככלי לקביעת מחירים, לשליטה בהוצאות ולניהול טוב יותר של תזרים העסק ולכן הוא שלב מאוד חשוב.


בהגדרת מבנה העלויות יש לנו שני סוגים של עלויות: עלויות קבועות ועלויות משתנות. עלויות קבועות הן העלויות שנותרות ללא שינוי ביחס להיקף העבודה והפעילות העסקית או החברתית. דוגמאות לעלויות קבועות הן שכירות של מקום פיזי (כולל ארנונה ומיסים נוספים), עלויות ביטוח, שכר הנהלה וכו'. עלויות משתנות הן העלויות הקשורות בקשר ישיר עם היקף המוצרים או השירותים שסופקו. דוגמאות לעלויות משתנות הן עלויות חומרי גלם, עלויות משלוח, עמלות סליקה וכו'.


איך להבדיל בין עלויות קבועות לעלויות משתנות


נגיד והעסק שלנו הוא מספרה לכלבים - יש לנו מקום פיזי עם אמבטיה גדולה וכל סוגי השמפו והסבון המיוחדים לכלבים. המספרה שלנו פתוחה בין השעות 08:00 בבוקר ועד 18:00 בערב, ובכל חצי שעה מגיע לקוח-כלב אחר. יום אחד, כמה דקות לפני 18:00 בערב מגיעה לקוחה-פודלית שלא קבעה תור אבל מבקשת מאיתנו שנקבל אותה בכל זאת כי יש לה דייט חשוב והיא חייבת לסדר את התלתלים. אנחנו כמובן מסכימים מיד, כי דייט זה דייט ופודלית עם תלתלים מבולגנים זה באמת לא כיף.


כדי להבין מה הן העלויות המשתנות במספרת הכלבים שלנו עלינו לחשב את העלויות הישירות במתן השירות ללקוחה-הפודלית הספציפית הזו. האם עלויות החשמל שלנו עלו כי באותו יום נשארנו עד 18:30? האם שילמנו יותר ארנונה? האם עלויות הביטוח שלנו עלו? כנראה שלא.

מה כן - העלויות הישירות הם בחומרי הגלם (כמה מרכך צריך לתלתלים של פודל?), עלות הסליקה אם הייתה כזו, ועלות שכר עובדים. יכול להיות ששכחתי משהו, אף פעם לא הסתפרתי במספרה של כלבים:)




עלויות עסקיות לצד עלויות חברתיות


מבנה העלויות צריך לקחת בחשבון את העלויות ייצור של הפיתרון העסקי ואת העלויות של הפעילות החברתית. אנחנו צריכים להבין מה העלויות הנדרשות להמשך הפעילות של המודל העסקי, ולפרק איזה מהעלויות הן תוספת עקב הפעילות החברתית. העלויות החברתיות הן אף פעם לא אפסיות או לא מורגשות.

עלויות של המודל החברתי יכולות להיות- הכשרה ארוכה יותר, תמיכה (עלויות צוות תומך), פרודקטיביות נמוכה, ביצועים נמוכים יותר, יותר הפסקות, פחות שעות עבודה לעובד, ליווי סוציאלי, הדרכה מקצועית לצוות המנהל, הוצאות שכר גבוהות יותר, עלויות חומרי גלם גבוהות יותר, עלויות הערכה ומדידה של האימפקט החברתי, עלויות סחר הוגן ועוד.


עלויות עסקיות אפשריות- מלא, משכורות, ציוד מכונות וכלים, תקשורת, ביטוחים, הוצאות משרדיות, שיווק ופרסום, כלי רכב ותחבורה, שירותים מקצועיים (עו"ד, רו"ח וכו'), הוצאות מימון, מיסים, פחת, הכשרה ועוד.




שאלות מנחות

  • מה הם כל הדברים שאנחנו צריכים לשלם עליהם בשביל להקים את העסק?

  • מה הן העלויות הקבועות שלנו בעסק החברתי? מה הן העלויות המשתנות? מה היחס בינהן?

  • איזה מהפעילויות בעסק לא היו מבוצעות אם לא היה מודל חברתי לעסק? מה העלויות הכרוכות בפעילויות אלה?

  • מה המשאבים הדרושים כדי להשיג אימפקט חברתי? איזה מהמשאבים האלה לא היית צריך אם המיזם היה רק כלכלי?

  • מה הן העלויות החשובות ביותר במודל העסקי ובמודל החברתי שלנו?




Comments


bottom of page