G-1L04KZ8Q3P
top of page

הספריה

שינוי אקלים | Climate Change

עודכן: 30 במאי

ההגדרה של שינוי אקלים היא שינוי ארוך טווח במזג האוויר ובטמפרטורה הממוצעת של כדור הארץ. שינוי אקלים יכול להתרחש באזורים ספציפיים או ברמה הגלובלית, והוא יכול להימשך עשרות, מאות ואף אלפי שנים.


שינויי אקלים השפיעו על האנושות מאז ומתמיד - תהליך המידבור של הסהרה, עידן הקרח ואף אסונות טבע. בתחילת המאה ה-21 השימוש במושג שינוי אקלים גדל, והוא מתייחס בעיקר להתחממות הגלובלית שהתחילה להדאיג חוקרים ומדענים ברחבי העולם.


הגורמים לשינוי אקלים

שינוי האקלים הוא תוצאה של מגוון גורמים שניתן לחלק אותם לשניים - גורמים טבעיים וגורמים אנושיים המשפיעים על מערכת האקלים של כדור הארץ.

  • גורמיים טבעיים - פעילות געשית, שינויים בכמות קרינת השמש.

  • גורמים אנושיים - שריפת דלקים פוסיליים (פחם, נפט וגז טבעי), בירוא יערות, חקלאות אינטנסיבית, שימוש מוגבר במשאבי הטבע.


בעידן הנוכחי, הכורמים האנושיים הם המשפיעים המרכזיים על שינוי האקלים, במיוחד פליטות גזי החממה, כמו פחמן דו-חמצני, מתאן ואוקסיד החנקן, שמעלות את ריכוז גזי החממה באטמוספירה, לוכדות חום ומובילות להתחממות ושינויים במזג האויר.

עננים מעל כדור הארץ

ההיסטוריה של שינוי אקלים

עם תחילתה של המהפכה התעשייתית במאה ה-19, התחיל האדם להשתמש בדלקים מאובנים (פוסיליים) – פחם, נפט וגז טבעי – כדי לרתום אנרגיה וחום לשם ייצור המוני ושינוע. האנרגיה שאגורה בדלקים הפוסיליים מסוגלת לספק כוח למפעלים, לתחנות ייצור חשמל ולכלי התחבורה, אך מהצד השני שריפת דלקים אלו גם מזרימה פחמן דו-חמצני חדש לאטמוספירה של כדור הארץ ומגבירה באופן מלאכותי את אפקט החממה.


כדור הארץ יכול לספוג פחמן דו-חמצני מהאטמוספירה באופן טבעי כחלק מתהליך הפוטוסינתזה של הצמחים, אבל במקביל, תהליכים של כריתת יערות לטובת חקלאות, תעשייה ונדל"ן, מפחיתים את יכולת זו של כדור הארץ. התוצאה של שני התהליכים האלה היא שינויים הדרגתיים באקלים כדור הארץ, אשר מכונים שינוי האקלים או משבר האקלים.


את ריכוז הפחמן הדו-חמצני באטמוספירה מודדים ביחידות של חלקיקים למיליון, או ppm (parts per million), כלומר – כמה מולקולות של פחמן דו-חמצני יש במיליון מולקולות של אוויר. במשך מאות אלפי השנים האחרונות ריכוז הפחמן הדו-חמצני עמד על כ-280ppm. אולם מאז תחילת המהפכה התעשייתית, לפני כ-200 שנה, ועד היום, ריכוז זה עלה בכ-45 אחוז. נכון לכתיבת שורות אלו, ריכוז הפחמן הדו-חמצני באטמוספירה עומד על 412ppm.





האימפקט של שינוי אקלים על הסביבה, החברה והכלכלה:

  1. עלייה בטמפרטורה הגלובלית - התחממות כדור הארץ והאוקיינוסים, גורמת להמסת קרחונים, עליית פני הים, אירועי מזג אוויר קיצוניים (שיטפונות, בצורות, סופות הוריקן).

  2. פגיעה במגוון הביולוגי - מינים רבים נמצאים בסכנת הכחדה כתוצאה משינויים באקלים ובבית הגידול שלהם.

  3. פגיעה בבריאות האדם - עלייה בשכיחות מחלות הקשורות לחום, זיהום אוויר, מחלות זיהומיות.

  4. הגירה ופליטים - אסונות טבע כמו שיטפונות, בצורת ממושכת, מחסור במי שתייה וחום קיצוני מאלצים אוכלוסיות לעזוב את בתיהם ולהגר למקומות אחרים וחיות כפליטים.

  5. פגיעה בכלכלה - פגיעה בחקלאות, תיירות, תשתיות, עליית עלויות הביטוח.


פתרונות להתמודדות עם שינוי אקלים

כחלק מהניסיון להתמודד עם שינוי האקלים נחתם ב-2015 הסכם פריז בנושא שינוי אקלים. כמה חודשים קודם לכן בניו-יורק, בפסגת האו"ם לפיתוח בר-קיימא, אומץ סדר היום לפיתוח בר-קיימא 2030, אג'נדה 2030, ובו 17 יעדי האו"ם לפיתוח בר-קיימא (SDG's).

ההתמודדות עם שינוי האקלים דורשת גישה הוליסטית בינלאומית מקיפה הכוללת שילוב של מדיניות ציבורית, פתרונות טכנולוגיים ושינויים התנהגותיים. חלק מהפתרונות הקיימים היום הם מעבר לאנרגיות מתחדשות והתייעלות אנרגטית בתעשייה ובתחבורה, שמירה ושיקום מערכות אקולוגיות כמו יערות וביצות הממלאות תפקיד מרכזי וקריטי באגירת פחמן, מדיניות ציבורית הכוללת רגולציה וחקיקה אקלימית, תמריצים כלכליים למיזמי אימפקט ושינוי תרבות הצריכה וחינוך לקיימות של הציבור. שילוב המאמצים יחד עם שיתופי פעולה בינלאומיים הם הדרך ליצירת שינוי משמעותי לאורך זמן.


עקרונות להתמודדות עם שינוי אקלים:

  • התנהלות אחראית - מעבר לאנרגיות מתחדשות (שמש, רוח, מים), צמצום פסולת ומעבר לכלכלה מעגלית, שיפור יעילות אנרגטית, קיזוז פחמן, ייעור.

  • הסתגלות לשינויים שכבר התרחשו - בניית תשתיות עמידות יותר בפני אירועי מזג אוויר קיצוניים, פיתוח זנים חקלאיים עמידים לתנאי אקלים קשים ועוד.

  • שיתוף פעולה בינלאומי ופיתוח בר-קיימא - חתימה על הסכמים בינלאומיים להפחתת פליטת גזי חממה, שיתוף ידע וטכנולוגיות.

שינוי אקלים הוא אחד האתגרים הגדולים ביותר של האנושות במאה ה-21. התמודדות יעילה עם אתגר זה מחייבת מאמץ משותף של ממשלות, עסקים, ארגונים חברתיים ויחידים.


קיימות כמנוע לצמיחה עסקית

אתם רוצים להטמיע את עקרונות הקיימות בארגון ולהוביל שינוי אמיתי, אנחנו כאן כדי לקחת אתכם צעד קדימה וליצור יחד איתכם אימפקט משמעותי בעולם. עם נסיון של מעל ל-10 שנים בתחום הקיימות והאימפקט, אנחנו מציעים ייעוץ וליווי בתחום ה-ESG, הקיימות והאימפקט לצד קורסים והדרכות לארגונים עסקיים וציבוריים, ליזמים ויזמיות ולאקסלרטורים ותכניות יזמות. אנחנו נעזור לכם למקסם את הערך הסביבתי והחברתי, לצד העצמת הביצועים והצמיחה הכלכלית, ההתמחות שלנו במודלים עסקיים היברידים מאפשרת להפוך כל פרויקט סביבתי או חברתי למודל כלכלי בר-קיימא שמקדם את הארגון שלכם לצמיחה והשגת המטרות. נשמע מעניין? דברו איתנו!


הצטרפו אלינו לקהילת האימפקט בפייסבוק 




Comments


bottom of page